Járai nem távozik a jegybanktörvény módosítása miatt

Vágólapra másolva!
Ha az Országgyűlés elfogadja a jegybanktörvény módosítását, akkor is posztján marad Járai Zsigmond jegybankelnök, aki ismét felszólította a kormányt: vonják vissza a törvénymódosító javaslatot. Közben az EKB közölte: nem tartja megfelelőnek a jegybanktörvény tervezett módosításának indoklását.
Vágólapra másolva!

Bármi is lesz a jegybanktörvény-módosítás kimenetele, nem mondok le - közölte keddi sajtótájékoztatóján Járai Zsigmond. A jegybankelnök ismét felszólította a kormányt, hogy vonja vissza a módosító javaslatot, hogy "ne forduljon elő ugyanaz a helyzet, mint a sáveltolás kikényszerítésénél" - mondta.

Amennyiben ez nem történik meg, akkor a kormány és a Magyar Nemzeti Bank kérje fel közösen Lámfalussy Sándort, az Európai Monetáris Intézet alapító igazgatóját, hogy mondjon véleményt a kérdésről, azaz legyen döntőbíró - mondta Járai Zsigmond.

Amennyiben a parlament mégis jóváhagyja a jegybanktörvény módosítását, akkor annak több fórumot kell megjárnia: alá kell írnia a köztársasági elnöknek, és nem elképzelhetetlen, hogy eljut az Alkotmánybíróságra, de valószínű, hogy az MNB jogorvoslatért fordul a luxembourgi székhelyű Európai Bírósághoz is - közölte a jegybank elnöke.

EKB: Nem jó az indoklás

A Monetáris Tanácsra vonatkozó jelenlegi szabályok összeegyeztethetők a jegybanki függetlenséggel, és megfelelő keretet biztosítanak a monetáris politika alakításához - áll a Jean-Claude Trichet elnök által aláírt, a Pénzügyminisztérium kérésére készült EKB-állásfoglalásban.

A valutauniós jegybank a dokumentum szerint ellenzi, hogy az MNB két alelnöke kikerüljön a Monetáris Tanácsból, mert az ellentétes volna az EKB alapokmánya 14.2 cikkelyével, amely szerint bármilyen, a Monetáris Tanács tagjainak hivatali idejét érintő átszervezéskor lehetővé kell tenni, hogy az érintett tagok folytathassák tevékenységüket hivatali idejük végéig. A három kormánypárti képviselő által benyújtott módosító indítvány szerint az MNB két alelnöke valóban kikerült volna a testületből, de Draskovics Tibor pénzügyminiszter hétfőn közölte: a kormány módosító javaslata szerint az alelnökök mandátumuk lejártáig a Monetáris Tanács tagjai maradhatnának.

Az EKB állásfoglalásában megjegyzi, hogy a monetáris politikát alakító testület hosszú távú függetlenségét erősítené, ha tagjait különböző időpontokban, politikai ciklusoktól függetlenül neveznék ki.

Az EKB szerint nem támasztható alá meggyőzően a törvényjavaslat indoklásának az a része, amely szerint a monetáris politika területén szükséges a döntéshozói és végrehajtói feladatok szétválasztása. A valutauniós jegybank szerint a törvényjavaslatból az sem derül ki egyértelműen, hogy az MNB elnöke továbbra is jelölhetné-e a két alelnököt a Monetáris Tanács tagjainak sorába.