Hétéves mélyponton a dollár

Vágólapra másolva!
Hét éve nem látott szintre gyengült hétfőn reggel a dollár árfolyama a budapesti bankközi devizapiacon, miután a fizetőeszköz nemzetközi szinten is teret vesztett az euróval szemben. A szakértők szerint a dollár komolyabb erősödése nem várható, egy éven belül azonban elképzelhető a 180 forint körüli árfolyam is.
Vágólapra másolva!

A dollár a nemzetközi devizapiacokon ismét gyengülésnek indult, az euró árfolyama 1,2964 dollárra erősödött. A dollár árfolyama ezt a trendet követte Budapesten is. A hazai bankközi piacon az amerikai fizetőeszköz árfolyama 189,10/189,30 forint között volt, ami mintegy 2,5 forinttal gyengébb a pénteki kurzusnál.

Ilyen dollár/forint árfolyamra 7 éve nem volt példa - mondta az [origo]-nak Szántó András, a Hamilton Tőzsdeügynökségtől. A szakértő szerint rövidtávon komolyabb dollárgyengülésre nem lehet számítani, ilyen árfolyam mellett némi korrekció is elképzelhető. Fél éven belül a szakértő nem várja a dollár 185 forint alá esését. Hosszabb távon azonban lehet a dollár gyengülésére számítani, egy éven belül akár 180 forint alá is süllyedhet az árfolyam.

A dollár ugyan gyengült, a forint árfolyama azonban hétfőn reggel árnyalatnyival gyengébben nyitott a bankközi devizapiacon az euróval szemben: a közös európai deviza 245,40/245,60 forint között cserélt gazdát. Pénteken egy euróval 245,30/245,40 forint között kereskedtek. Hétfőn, a piac nyitásakor a forint 13,05 százalékon állt a sáv erős oldalán, 6 bázisponttal gyengébben a pénteki helyzeténél.

Az euró reggeli erősödéséről a szakértők elmondták: reggel külföldi bankok eurót vásároltak, és ennek hatására 245,85 forintig erősödött az európai közös valuta. A nap további részében kiegyensúlyozott kereskedésre számítanak a kereskedők.

Hétéves csúcson a zloty

A forinthoz hasonlóan hétéves csúcsra drágult a lengyel zlotyi is a dollárral szemben, a pénteki árfolyamhoz képest 0,6 százalékkal erősödve. A forinttal ellentétben azonban a zloty az euróval szemben is erősödni tudott, 0,3 százalékot. A májusi EU-csatlakozás óta a zloty 20 százalékkal drágult a dollárhoz képest, és 11 százalékkal erősödött az euróhoz képest.

A zlotyt nem csak a dollár világpiaci gyengülése erősíti, hanem a jó lengyel makrogazdasági adatok és a még magasnak tartott kamatszint is. Most külön erősítő tényező a PKO Bank 38,5 százalékos elsődleges kibocsátása is, amely 8 milliárd zlotyval dagasztotta a költségvetés bevételét, mondták az elemzők. A tőzsdei forgalom szerdán kezdődik, így a nagy túljegyzés után a külföldi alapoknak módjuk lesz jobban bevásárolni a részvényből. Hétfő délelőtt a dollár 3,2925 zloty volt a varsói bankközi devizapiacon a pénteki késői 3,3123 zloty után. Az euró árfolyama 4,2743 zloty volt héfőn reggel, a pénteki 4,2808 zlotyt követően.