Bush fejhosszal vezet, drágul az olaj

Vágólapra másolva!
Drágult a kőolaj a szabadpiacon szerdán, mert az eddigi eredmények George W. Bush amerikai elnökválasztási győzelmét valószínűsítik. Tőle - kihívójával, a demokrata párti John Kerryvel ellentétben - továbbra is kemény politikát várnak a Közel-Keleten.
Vágólapra másolva!
Egy lépésre Bush az elnökségtől/nagyvilag/20041102amerikai.htmlKövesse nyomon az amerikai elnökválasztást!

Kerry korábban jelezte, hogy több diplomáciát alkalmazna, másfelől közölte, hogy a mostani magas árakon beszüntetné az amerikai stratégiai tartalékok feltöltését, ekképp is csökkentve az olajkeresletet, és bátorítaná az energiahatékonysági fejlesztéseket, ami hosszabb távon csökkenthetné az olaj árát.

Az olajpiac szerint Kerry győz/uzletinegyed/hirek/vilaggazdasag/20041102azolajpiac.html

A nyugati féltekén irányadó amerikai West Texas Intermediate könnyűolajfajta a legközelebbi, decemberi határidőre közép-európai idő szerint szerda reggel hordónként 50,90 dollár volt a New York-i árutőzsde (NYMEX) Szingapúrban folytatódó, elektronikus ACCESS jegyzésében. Ez 1,28 dollárral drágább a keddi New York-i záróárnál.

Az északi-tengeri Brent könnyűolaj referenciafajta szerda reggel hordónként 47,20 dollár volt a londoni Nemzetközi Olajtőzsde (IPE) elektronikus forgalmában a legközelebbi, decemberi határidőre, 65 centtel drágább a keddi zárónál.