Lassabb német növekedésre számít az IMF

Vágólapra másolva!
A német gazdaság jövőre 1,5 százalékkal növekedhet - véli most közzétett jelentésében a Nemzetközi Valutaalap. Az IMF szerint idén 1,9 százalékos lehet a német növekedés, azaz jobb, mint amit a berlini kormányzat jelez, viszont jövőre elmarad ez utóbbi 1,7 százalékos várakozásától.
Vágólapra másolva!

A nemzetközi pénzügyi szervezet két hónappal ezelőtti jelentésében derűlátóbb volt mind az idei, mind a jövő év kilátásokat illetően, hiszen 2004-re 2 százalékos, jövőre 1,8 százalékos növekedést jósolt Németországnak.

Az idei növekedés, ami három évi stagnálás után köszönt a német gazdaságra, elsősorban a külföldi kereslet élénkülésének tulajdonítható. Az IMF véleménye szerint óvatosnak kell lenni a belső fogyasztás megítélésében, mert a kiadásokat visszafogja a rossz, hat éve a legmagasabb arányú munkanélküliséget jelző foglalkoztatási helyzet. A belső fogyasztás gyengeségét nem feltétlenül képes kompenzálni az export. A magas olajár, a belső reformok tovább gyengíthetik a belső fogyasztást, írja jelentésében az IMF.