Teljes adóamnesztiát terveznek Grúziában

Vágólapra másolva!
Nem firtatják a grúziai vagyonok eredetét, amennyiben azt tulajdonosaik bevallják, és jelképes, 1 százalékos adót fizetnek utánuk. Szaakasvili elnök az ország gazdaságának felpörgését és a korrupció visszaszorulását reméli a parlamenti jóváhagyásra váró törvényjavaslattól.
Vágólapra másolva!

Egyszeri adóamnesztiát hirdetne Mihail Szaakasvili grúz elnök. Javaslata szerint aki bevallja vagyonát és azután 1 százaléknyi jövedelemadót fizet, mentesül minden más kötelezettsége alól, s megszűnik büntethetősége is. Az elnök a valós vagyonukat beismerő vállalatokkal szemben is megszüntetné a nyomozásokat, és megsemmisítené a 2004. január előtti adóhivatali nyilvántartásaikat is.

A törvényjavaslat nem vonatkozna a kábítószer-csempészetből és a pénzmosásból szerzett vagyonokra - írja a BBC.

Szaakasvili azt reméli, hogy az adóamnesztia visszaszorítaná a Sevardnadze elnöksége alatt elterjedt korrupciót és a feketegazdaságot, valamint a legalizált vagyonok és befektetések gyorsítanák Grúzia gazdaságának növekedését.

Jelenleg az ország népességének fele a létminimum alatt, azaz legfeljebb napi 3 euróból él. A munkanélküliségi ráta 20 százalékos, és feltételezések szerint a feketegazdaság kétszer akkora, mint a legális.