Hétéves mélyponton a dollár

Vágólapra másolva!
Az amerikai fizetőeszköz hét éve nem látott mélyponton állt hétfőn reggel a bankközi deviazapiac hivatalos nyitása előtt a forinttal szemben. A dollár az euróval szemben is hónapok óta nem látott szintre gyengült. A forint továbbra is erős helyzetben van, szakértők szerint az évé végére a korábban jósoltnál nagyobb lehet az alapkamat csökkentése.
Vágólapra másolva!

Egy dollár 193,06/193,45 forint között állt a bankközi devizapiacon hétfőn reggel nyolc óra után. Az amerikai fizetőeszköz hét éve nem volt ilyen alacsony árfolyamon a forinttal szemben. A nemzetközi piacon is esett a dollár árfolyama az euróval szemben, egy euró 1,2771 dollárt ért, a múlt heti 1,24-1,25-ös kurzushoz képest.

A hazai fizetőeszköz közel 13 százalékon állt az intervenciós sáv erős oldalán, ami az elmúlt heti kamatcsökkentés utáni szintnek felel meg. Az euró 246,64/247,04 forinton állt.

Kamatcsökkentési várakozások

Járai: További kamatcsökkentés lehetséges/uzletinegyed/hirek/hazaihirek/20041022jarai.html

A jegybank tovább csökkentheti a kamatot, amennyiben a kedvező inflációs folyamatok fennmaradnak - közölte Járai Zsigmond. Az MNB elnöke szerint az idei államháztartási hiány jócskán meghaladhatja a kormány 5,3 százalékos prognózisát, ez pedig a jövő évi deficittervet és - áttételesen - az euró 2010-es bevezetését is veszélyezteti.

A korábban vártnál nagyobb kamatcsökkentésre számít jövő év végéig a JP Morgan a jegybanktörvény-módosítása miatt. A londoni pénzügyi szolgáltató jövő év végére már kilenc százalék alatti alapkamattal számol. A JP Morgan korábban az MNB feletti kormányzati befolyás erősítésének kísérleteként jellemezte a monetáris tanács kibővítésére vonatkozó kormánypárti törvénymódosító indítványt. A tervezet várható elfogadása miatt döntöttek úgy a cég elemzői, hogy az eddig előrejelzettnél háromnegyed százalékponttal nagyobb jegybanki kamatcsökkentéssel számolnak jövőre. A csoport szerint 2005 végén a jelenleg érvényes, 9,25 százalékos előrejelzés helyett várhatóan 8,50 százalékos lesz a magyar jegybank alapkamata.