Az osztrákoknak aranybánya Kelet-Közép-Európa

Vágólapra másolva!
Egy felmérés szerint Közép- és Kelet-Európában jóval nagyobb jövedelmezőséget tudnak elérni az osztrák vállalatok, mint bárhol másutt a kontinensen, írta a Világgazdaság. A tanulmány szerint Magyarország, Szlovénia és Horvátország a jövő klasszikus felvevőpiacai lesznek, Ukrajna, Bulgária és Románia ezzel szemben jelentős termelőhelyekké válhatnak.
Vágólapra másolva!
Osztrák cég vette meg az Orexet/uzletinegyed/oraekszer/20041006osztrak.html

Az osztrák cégek közép- és kelet-európai befektetései egyértelműen jövedelmezőbbek, mint az Európa többi részén eszközölt beruházások. Míg térségünkben a befektetett saját tőke százalékában akár két számjegyű eredményt is el lehet érni, addig a nyugat-európai országokban a legjobb esetben is csak egy számjegyű jövedelmezőségre lehet számítani - derül ki a Contrast tanácsadó cég legfrissebb tanulmányából.

Az elérhető magas profit annak köszönhető, hogy a régióban már évek óta 5 és 7 százalék közötti a gazdasági növekedés. Ezt a vélekedést támasztja alá az az adat is, hogy Magyarország és a többi közép-európai ország a legvonzóbb befektetési célpontok között szerepelt 2004 első fél évének adatai alapján.

Klasszikus felvevőpiac leszünk

Ezzel szemben, a Contrast szakértői szerint szó nincs az országértékelések általános javulásáról. Az egyes országok megítélésénél ugyanis külön kell választani, hogy mint felvevőpiac, vagy mint termelési hely számítanak-e vonzónak. Egy 21 kritérium alapján felállított rangsorból kiderül, hogy Magyarország, Szlovénia és Horvátország a jövő klasszikus felvevőpiacai lesznek; Ukrajna, Bulgária és Románia ezzel szemben jelentős termelőhelyekké válhatnak. Szlovákia, Lengyel- és Csehország a tanulmány szerint mindkét kategóriában nagyon erős. A vizsgált kritériumok között egyebek mellett olyan mutatószámok szerepelnek, mint az import, a kockázati besorolás, a munkaerő költsége vagy a korrupció, írta a VIlággazdaság.

A Nyugat-Balkánon most jött el az idő, hogy az osztrák cégek ott is befektessenek, áll a tanulmányban. A beruházások nagyban hozzájárulhatnak a jugoszláv utódállamok fejlődéséhez - mondta Tassie San Martin, a Világbank leányvállalatának, a MIGA-nak az igazgatója.