Tovább csökkent a kínai gazdaság növekedési üteme

Vágólapra másolva!
Már a harmadik egymást követő negyedévben mérséklődött a GDP-növekedés üteme Kínában, ami jelzi, hogy a kormánynak a gazdaság lehűtésére tett kísérletei sikeresnek bizonyultak - írja a BBC.
Vágólapra másolva!

Az idei harmadik negyedévben 9,1 százalékkal nőtt a GDP Kínában, a második negyedéves 9,6, illetve az első negyedéves 9,8 százalékos bővülés után.

A kormány visszafogta a befektetéseket és hitelezéseket, hogy elkerüljék a kamatemelést, ugyanis ebben az esetben az állami vállalatoknak nagyobb gondot okoz visszafizetni adósságaikat. Elemzők szerint az intézkedések nyomán nem lesz szükség kamatemelésre.

A kínai gazdaságnak látszólag kielégíthetetlen igénye van olyan árucikkekre, mint az olaj. Ez is hozzájárult ahhoz, hogy a kőolaj ára a világ olajtőzsdéin soha nem látott magasságba emelkedett.

Annak ellenére, hogy elemzők szerint az ország számára a lassabb gazdasági növekedés biztosítaná a fenntartható fejlődést, bizonyos aggodalmak is vannak arra nézve, hogy a kereslet csökkenése a világgazdasági növekedésre is káros lehet.

A legutóbbi adatok szerint az infláció a vártnál nagyobb mértékben csökkent szeptemberben; 5,2 százalékos volt, míg elemzők átlagosan 5,3 százalékra számítottak.