Greenspan nem aggódik a dráguló olaj miatt

Vágólapra másolva!
Az energiaárak idei emelkedésének a hatása jóval kisebb a gazdaságra, mint volt a 70-es években a nagy olajárrobbanás idején - jelentette ki az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed vezetője.
Vágólapra másolva!

Alan Greenspan azt mondta, hogy a világgazdaság alkalmazkodik az emelkedő olajárhoz az energiakutatás gyorsításával, a termelés bővítésével, valamint az energiafelhasználás hatékonyságának a javításával.

A kőolaj ára a napokban lépte át a hordónkénti 54 dollárt és a pénteki enyhe árcsökkenés után Greenspan kijelentésére minimálisan tovább gyengült. Röviddel 19 óra előtt 21 cent csökkenéssel 54,55 dolláron állt a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) olajfajta novemberi jegyzése a New York-i árupiacon (NYMEX).

Greenspan azt mondta, hogy az idei év eddig eltelt időszakában az energiaárak emelkedése az amerikai GDP bővülést 0,75 százalékponttal fogta vissza, lényegesen kisebb mértékben, mint a több mint két évtizeddel korábbi olajárrobbanás idején. A Fed vezetője ugyanakkor hangsúlyozta, hogy ha a kőolaj ára lényegesen tovább nőne, annak már komolyabb hatásai lennének a gazdaságra.

Greenspan kijelentéseire New Yorkban az euró mérsékelten veszített napközben elért nyereségéből a dollárhoz képest. Röviddel Greenspan beszéde előtt, az euró 1,2477 dolláron állt, később pedig 1,2456 dollárra gyengült.