Októberben teljesül a megnövelt deficitcél

Vágólapra másolva!
A Pénzügyminisztérium októberre - az önkormányzatok gazdálkodásának egyenlege nélkül - 50,7 milliárd forintos államháztartási hiányt vár, amivel a tízhavi deficit 1334,8 milliárd forintra nő. A tárca az év egészében 1335,1 milliárd forintos hiányra számít, és az éves prognózis továbbra is változatlan - közölte Katona Tamás politikai államtitkár. 
Vágólapra másolva!
Tovább takarékoskodik a kormány/uzletinegyed/hirek/hazaihirek/20040915ujabb.html

Az októberre prognosztizált 50,7 milliárd forintos deficit azt jelenti, hogy a korábbi 6,3 százalékos GDP-arányos pénzforgalmi hiány 0,2 százalékponttal, 6,5 százalékra növekszik - áll a pénzügyi tárca honlapján pénteken közleményében.

Miután a tárca szeptember 15-én módosított, egész évre szóló államháztartási deficit-prognózisa 1335,1 milliárd forint, a hátralévő két hónapban egyensúlyban kell lennie az államháztartásnak, hogy tartani lehessen az egy hónapja bejelentett hiánycélt. Novemberre 100 milliárdos államháztartási hiányt, decemberre 100 milliárdos többletet vár a tárca, így az év egészére prognosztizált deficitcél változatlan - mondta Katona Tamás.

Az egyszerűsített vállalkozói adót választók a harmadik negyedévi bevételük után eddig 15 milliárd forint adót fizettek - közölte a tárca pénteki sajtótájékoztatóján Bathó Ferenc főcsoportfőnök a távirati iroda tudósítása szerint. Bathó elmondta azt is, hogy október 15-ig 63,5 milliárd forintnyi eva-bevétel folyt be a költségvetésbe, s az év hátralévő részében további 1 milliárdra számít a pénzügyi tárca.

A Pénzügyminisztérium pénteken benyújtotta a Parlamentnek a költségvetési törvénytervezet még hiányzó köteteit, s ezzel teljesítette az október 15-i határidőre vonatkozó szabályt - jelentette be Katona Tamás. A tervezet 2006-ra 4,1 százalékos, 2007-re 3,4 százalékos GDP arányos hiányt jelöl meg.

A beadott költségvetési törvénytervezet most először tartalmaz egy olyan adatsort is, ahol a PM a magánnyugdíj-pénztárak miatti bevételkieséssel korrigálta az államháztartási számokat - mondta az államtitkár. Bár az EU még nem fogadja el ezt a számítási módszert - noha közgazdaságilag indokolt lenne - Hollandia és Lengyelország például már így is számol. Mivel a magánnyugdíj-pénztárakba 2004-ben 168,1 milliárd forintot, jövőre pedig várhatóan 211,2 milliárdot fizetnek be a tagok, a korrigált GDP arányos eredményszemléletű államháztartási deficit a PM számítása szerint idén 4,5 százalék lesz, jövőre 3,8 százalék, 2006-ra pedig 3,1 százalékra csökken.