Londonban is elérte az 50 dollárt az olajár

Vágólapra másolva!
Újabb csúcsot döntött az olaj hordónkénti ára hétfőn Londonban, miután a piacok továbbra is aggódnak az olajkészletek szűkössége miatt - írja a BBC.
Vágólapra másolva!

Az amerikai könnyűolaj hordónkénti ára a hétfő reggeli kereskedésben 53,42 dollárra drágult New Yorkban. Az amerikai kőolajfajta ára több mint 60 százalékkal drágult az év eleje óta. A londoni olajtőzsdén az európai alaptípusnak számító Brent állított fel hétfőn ismét új csúcsot; a kereskedés során hordónkénti ára elérte az 50 dolláros szintet.

Egyre nő Amerika és Kína olajszükséglete, miközben több olajkitermelő térségben fokozódik a bizonytalanság. Nigériában például általános sztrájk fenyeget a magas benzinárak ellen, és a norvégiai munkások sztrájkja sem kizárt. Továbbra is hiányzik a piacról a Mexikói-öböl olajtermelésének körülbelül egynegyede és amerikai kormányzati közlés szerint csak decemberre várható a termelés teljes helyreállítása.

Egyelőre nem hatott az olajárra a szaúdi olajminiszter hétvégi bejelentése, mely szerint napi 1,5 millió hordónyit bármikor beindíthatnak a még kihasználatlan tartalék termelőkapacitásból.