Szigort ígér a leendő költségvetési EU-biztos

Vágólapra másolva!
Élesen bírálta az Unió mezőgazdasági politikáját és támogatta az Európai Bizottság stabilitási és növekedési paktum módosítására tett javaslatait az Európa Bizottság leendő költségvetési felelőse. A litván Dalia Grybauskaite felkészültsége kimagasló volt a bizottsági meghallgatásán részt vevő magyar képviselők szerint.
Vágólapra másolva!

A pénzügyminiszterből uniós felelőssé váló Grybauskaite bizottsági meghallgatásán közölte: nem biztos abban, hogy az új EU-tagállamok mindenáron csatlakozni kívánnak az euróövezethez, amíg a költségvetési szabályok a jelenlegihez hasonlóan képlékenyek. Jó kiindulási pontnak mondta ezzel együtt az euróövezet gazdaságának stabilitását és növekedését garantáló paktum módosítására tett legutóbbi brüsszeli kezdeményezéseket, de jelezte, hogy ő a szabályokat eleve azok szigorúbb formájában értelmezi.

Hübner növelné az új tagok támogatását/uzletinegyed/hirek/vilaggazdasag/20040928azuj.htmlLazítaná a növekedési paktumot az EU Bizottsága/uzletinegyed/hirek/vilaggazdasag/20040903lazitana.html[origo] biztosítás/biztositas/index.htmlVálassza a legjobb biztosítási ajánlatot!

A litván politikus nem támogatja olyan uniós különadó ötletét, amely a közösségi akciók finanszírozásához járulna hozzá. Grybauskaite váratlanul élesen bírálta az EU közös mezőgazdasági politikáját, amelynek reformja szerinte túlságosan lassú és nem elég mélyreható. A biztos-jelölt kiállt amellett a bizottsági terv mellett, hogy a 2007-2013-as költségvetési időszakban az uniós össztermék 1,14 százalékában határozzák meg az uniós kiadások maximumát.

A politikus meghallgatásán részt vevő Fazakas Szabolcs szocialista és Surján László fideszes európai parlamenti képviselő egyaránt rendkívül felkészültnek nevezte a litván politikust.

A november elsején hivatalba lépő új Európai Bizottság tagjainak meghallgatása szerdán, többek között Kovács László magyar biztos-jelölt meghallgatásával folytatódik.