Hétfőtől szigorúbb lesz a cigarettaimport

Vágólapra másolva!
Jövő hét elejétől évente legfeljebb tíz karton cigaretta hozható be az országba és a vámosok írásban kérhetnek vámáru-nyilatkozatot azoktól, akik egyszerre két doboznál több cigarettával lépnek be a határon - írja keddi számában a Népszabadság.
Vágólapra másolva!

Nagy János vezérőrnagy, a VPOP vezetője elismerte, hogy az intézkedéssel az ukrán és a román határszakaszon virágzó magánimportnak vetnének gátat. Májustól egyébként minden utazó 175 euró értékű árut hozhat be saját célra az országba vámmentesen. Ezen belül külön korlátozások vonatkoznak a jövedéki termékekre, például a dohányárukra. Cigarettából legfeljebb 200, szivarkából 100 szál, szivarból 50 darab, dohányból pedig 250 gramm hozható be.

EU-pályázatokhttp://www.mfor.hu/rovat.php?ter=15Profitáljon cége az uniós csatlakozásból! Új oldalunk segít eligazodni a pályázatok között, az Erste Bank szakértői pedig válaszolnak felmerülő kérdéseire.

Az évente vámmentesen behozható cigarettamennyiséget 2000 szálban határozták meg, annak megállapítására pedig, hogy az utazók mennyi dohányárut hoztak be vámmentesen, mindazoktól írásos vámáru-nyilatkozatot kérnek, akik két doboznál több cigarettával jelentkeznek belépésre a határon.

A kitöltendő formanyomtatványt a helyszínen 80 forintért lehet megvásárolni. Ha a vámosok nyilvántartása szerint az illető már elérte az éves keretet, úgy minden további doboz után 56 százalékos vámot, 23 százalékos jövedéki adót és 25 százalékos áfát kell fizetni.

Az intézkedés nem érinti azokat a magyar turistákat, akik külföldi utazásukról a nyilvánvalóan még itthon vásárolt cigarettával térnek haza - írja a Népszabadság.