Hétéves mélyponton a dollár árfolyama

Vágólapra másolva!
Erősödött kedden délután a forint árfolyama a délelőtt tapasztalt enyhe gyengülés után. A nemzetközi szinten az euróval szemben teret vesztő dollárra a bankközi devizapiacon 200 forint alatt is születtek vételi üzletek, miután a forint többször is megközelítette a 200 forintos/dollár árfolyamot. Utoljára 1997 végén volt erre példa.
Vágólapra másolva!

A forintnak kedden délután többszöri próbálkozás után sikerült áttörnie a 200 forintos dollár-árfolyamot, vételi üzletek születtek 199,87 forinton. Ilyenre 1997 decembere óta nem volt példa. A hazai fizetőeszköz délutánra lerázta magáról a délelőtt tapasztalt gyengülés jeleit, és ismét erősödésnek indult: délutánra 12,59 százalékon állt az intervenciós sáv erős oldalán, ami 40 bázispontos erősödést jelent.

Enyhe forintgyengülés kedd délelőtt/uzletinegyed/hirek/hazaihirek/20040817enyhe.html

Egy euróval 246,60/247,00 forint között kereskedtek a reggeli 248 forintos szint után. A dollárral a piac hivatalos zárásakor 199,97/200,13 forint között kereskedtek.

Többször "visszapattant" a forint

Pszichológiai határnak és technikai szintnek egyaránt lehet nevezni a 200 forintos dollár-árfolyamot, mondta az [origo]-nak a Hamilton Tőzsdeügynökségtől Szántó András. A szakértő elmondta, hogy sok külföldi befektető dollárban számol el részvényárfolyamot és hozamot: amikor dollárban drágább a részvények vétele, dollárt adnak el a piacon, ez történt kedden is.

Rekord külkereskedelmi hiány az USA-ban/uzletinegyed/hirek/vilaggazdasag/20040614rekord.html

Szántó András szerint nagyon nehéz megítélni, hogy milyen dollár-árfolyam várható: nem egyértelmű az erősödés jele. Nem kizárt, hogy az amerikai fizetőeszköz tovább gyengül, mert az USA-ban rossz makrogazdasági mutatók láttak napvilágot az elmúlt időszakban.