30 dolláros olajat ígér jövőre az OPEC

Vágólapra másolva!
Ha megszűnnek az olaj árát magas szinten tartó politikai tényezők, akkor jövőre 30 dollárra mérséklődik az olaj ára, ami jelenleg jóval 40 dollár fölött áll - mondta az OPEC elnöke vasárnap. Purnomo Yusgiantoro szerint nem a kereslet-kínálati egyensúly megbomlása tartja magasan az olaj árát, hiszen a kínálat jóval maghaladja a keresletet, mégis drága az energiahordozó.
Vágólapra másolva!
Forrás: MTI
Jóval nagyobb a kínálat, mint a kereslet, mégis drága az olaj

Jövőre hordónként akár 30 dollárra is eshet a kőolaj világpiaci ára, ha megszűnnek azok a tényezők, amelyek jelenleg történelmi csúcson tartják az energiahordozó árát - jelentette ki az OPEC elnöke. Purnomo Yusgiantoro, aki egyben indonéz olajipari miniszter is, azt mondta, hogy a kialakult olajárnak semmi köze egy esetleges kereslet-kínálati egyensúly vesztéshez.

A piacon túlkínálat van, a kínálat napi 1,5-2,0 millió hordóval haladja meg a keresletet, mégis csúcson állt az ár - közölte az OPEC elnöke. Szerinte olyan okok miatt nőtt rekord szintre az olajár, mint a bizonytalan iraki helyzet, az orosz YUKOS cég gondjai és a feszültté vált venezuelai belpolitikai helyzet. Purnomo szerint, ha ezek a tényezők megszűnnek, jövőre a kőolaj ára 30 dollárra eshet.

Pénteken a nyugati féltekén irányadó amerikai West Texas Intermediate könnyűolajfajta a legközelebbi, szeptemberi határidőre hordónként (=159 liter) 46,58 dolláron zárt a New York-i árupiacon (NYMEX), 1,08 dollárral drágábban a csütörtöki zárónál. Napközben, 46,65 dolláron, újabb csúcsot ért el a jegyzés 1983-as kezdete óta. Az északi-tengeri Brent könnyűolaj referenciatípus a legközelebbi, szeptemberi határidőre pénteken hordónként 43,88 dolláron fejezte be a napot a londoni Nemzetközi Olajtőzsdén (IPE), 1,59 dollárral drágábban a csütörtöki zárónál.