Inflációs adatra várva maradt erős a forint

Vágólapra másolva!
A bankközi devizapiacon kedden délután a forint 12,67 százalékon állt az intervenciós sáv erős oldalán, 6 bázisponttal gyengébben, mint hétfőn. Az euró jegyzése alig változott, a dollár árfolyama enyhén gyengült.
Vágólapra másolva!

Egy euró 246,55/60 forintot ért kedden délután, ami alig különbözik a hétfői 246,30/50 forintos kurzusnál. A piacon alacsony volt a forgalom, az eurót 246,10 és 247,00 forint között jegyezték. Dél körül forinteladás miatt gyengült 247 forint/euróig a magyar fizetőeszköz, majd ismét erősödni kezdett. A piacon úgy vélik, hogy a szerdán reggel nyilvánosságra kerülő júliusi inflációs adatok határozzák meg a hét további részének kereskedését, mivel az inflációtól függ, hogy augusztus 16-án 25 vagy 50 bázispontos kamatcsökkentésről határoz a Monetáris Tanács.

Továbbra is erős a forint/uzletinegyed/hirek/hazaihirek/20040810tovabbra.html

A dollár árfolyama az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed kedd délutáni - vélhetően 25 bázispontos kamatemelésről szóló - döntésére várakozva nem sokat változott a nemzetközi piacokon. Budapesten kedden délután 200,80/201,00 forint között jegyezték az amerikai fizetőeszközt a hétfői 200,95/201,19 forintos kurzushoz képest.

Az állampapírok másodpiacán délelőtt 10-15 bázisponttal csökkentek, majd délután ugyanannyival emelkedtek a hozamok. A három hónapos diszkont-kincstárjegy aukcióján a csaknem háromszoros kereslet hatására 5 bázisponttal 11,10 százalékra csökkent a hozam. A kereskedők szerint az állampapírpiacok befektetői óvatosabbak a devizapiaci szereplőknél.

A piac szerint a jegybanki kamatdöntés megalapozásához a Pénzügyminisztérium (PM) részről korrektebb megoldás lett volna, ha már a Monetáris Tanács ülése előtt nyilvánosságra hozza az augusztusi államháztartási hiány prognózisát. A PM viszont a korábbi gyakorlattól eltérően - amikor minden hónap 10. és 15. napja között adott prognózist - augusztus 17-re halasztotta az előrejelzést. A külföldi befektetők egy része emiatt fenntartással figyeli a szinte biztosra várható kamatcsökkentés fundamentumait.