Pénzügykutató: jövőre egészségesebb lesz a növekedés

A reménytelen várakozások és az elvétett kiigazítás éve 2003 - mondta Petschnig Mária Zita, a Pénzügykutató tudományos munkatársa szerdán. Az intézet munkatársai szerint a 2001 második felétől elindult kedvezőtlen összetételű gazdasági fejlődés talán idén érte el mélypontját, és jövőre már elindulhat az export-, illetve beruházás-vezérelt növekedés.

A Pénzügykutató Rt. idén 2,8, jövőre pedig 3 százalékos hazai GDP-bővülésre számít. Petschnig Mária Zita szerint a jövő évi növekedés a 3 százalékot csak akkor haladhatja meg, ha továbbra is fennmarad az a kedvezőtlen tendencia, hogy a fogyasztás táplálja a gazdasági növekedést.

A Pénzügykutató jelenlegi várakozásai szerint a háztartások fogyasztásának ez évi bővülése 8,2 százalékos lesz, míg jövőre a bővülés 2,5 százalékosra csökken, míg jövőre a reálbérek 1,1 százalékkal emelkedhetnek.

Az intézet 2004 végére 255 forintos euró-árfolyam mellett éves átlagban 5,9 százalékos inflációt vár. Idén a fogyasztói árak átlagos növekedését 4,5 százalékra becsülik.