Megcsappant a lakosság bizalma a gazdaságban

A lakossági bizalmi index 36,2 százalék lett az idei harmadik negyedévben, ami 8 százalékponttal kevesebb a második negyedéves értékhez képest, közölte az Ecostat. A legnagyobb visszaesés az ország gazdasági helyzetének és a család pénzügyi helyzetének jövő évi megítélésében volt.

Az eddigi legmagasabb értéket 2002. második negyedében mérte az Ecostat, melyhez képest a harmadik negyedévi lakossági bizalmi index 15 százalékponttal marad el.

A legnagyobb visszaesés az ország gazdasági helyzetének és a család pénzügyi helyzetének következő évi megítélésében történt, itt 15, illetve 10 százalékpontos csökkenést regisztrált az Ecostat. Ugyanakkor a magas reálkereset növekedésének hatására a lakosság saját anyagi helyzetének megítélése fokozatosan javult.

A háztartásoknak mintegy hattizede értékeli anyagi helyzetét közepesnek, egyötöde rossznak, míg négy százaléka nagyon rossznak. A lakosság 14 százaléka háztartása anyagi helyzetét jónak tartja.

A lakosság 41 százaléka nem érez változást háztartása pénzügyi helyzetében az előző évhez képest, 14 százaléka számolt be javulásról, 44 százaléka pedig romló anyagi helyzetről.

Csökkent a megtakarítási hajlandóság

Az ország gazdasági helyzetének értékelésében a korábbiakhoz képest megkétszereződött a pesszimisták aránya. A makrogazdasági helyzet elmúlt évi változásának értékelésére 30 pontos átlagérték jött ki, ami komoly csökkenést jelent a tavalyi 50 pont körüli értékhez képest. A lakosság véleménye szerint az ország gazdasági helyzete lényegesen romlott az egy évvel ezelőtti állapothoz képest - derül ki az Ecostat felméréséből.

Az ország gazdasági helyzetét illetően a jövő megítélésében az előző éveknél valamivel optimistábbak a háztartások. Megszakadt az az eddig megfigyelt tendencia, hogy a lakosság az ország helyzetének változását kedvezőbben ítéli meg, mint sajátját.

A lakosság megtakarítási hajlandósága csökkent az előző negyedévhez képest, bár a reálkereset-növekedés nem ezt indokolná. Az elmúlt felmérések 50-53 pontos értékei után a megtakarítási hajlandóság mutatója 49 pontra süllyed, közölte az Ecostat Gazdaságelemző és Informatikai Intézet szerdán.

KAPCSOLÓDÓ CIKK