Hamis euróérméket találtak Belgiumban

Hamis egy- és kéteurós érméket fedeztek fel a belga nemzeti bankba tartó egyik szállítmányban. A szakértők kiváló minőségűnek tartják a "nem hivatalosan vert" pénzeket.

Az érméket vélhetően nem Belgiumban készítették, azok egy másik európai ország jegyeit viselik magukon, de hogy melyik országét, azt a belga híradás diplomatikusan elhallgatta - írja az euro.hu.

Ez az első eset, hogy hamis euróérméket fedeznek fel Belgiumban, ahol egyébként az év első három hónapjában 10 111 hamisított bankjegyet foglaltak le. Ezek nagy része húsz- és ötveneurós volt. Az eurózóna egész területén 2003 első félévében 230 543 darab hamis euró-bankjegyet regisztrált az Európai Központi Bank.

A közös európai valuta 2001-es bevezetése óta a térség rendőrségei keményen lépnek fel az EU és Kelet-Európa területén működő hamisító bandák tevékenysége ellen; a büntetési tétel pedig mindenütt minimum 8 év. Egyes országok még ennél is szigorúbbak, Franciaországban például már a hamisítvány forgalomba hozataláért is kiszabhatnak 10 éves börtönbüntetést a bíróságok.

KAPCSOLÓDÓ CIKK