Újabb csúcson a német munkanélküliség

Tovább nőtt Németországban az állástalanok száma, ami elemzők szerint egyre valószínűbbé teszi, hogy Európa legnagyobb gazdasága ismét recesszióba süllyed. A kormány szerint a kivitel bővülése ellensúlyozhatja a kedvezőtlen hazai makroadatokat.

Újabb - ezúttal négy és fél éves - csúcspontra emelkedett a német munkanélküliség: az állástalanok száma Európa legnagyobb gazdaságában 62 ezerrel nőtt egy hónap alatt és januárban 4,27 millió volt; ez az uniós normák szerint 8,6 százalékos munkanélküliségi rátát jelent - közölte a Szövetségi Statisztika Hivatal.

A Bloomberg által megkérdezett elemzők szerint a kedvezőtlen adat egyre valószínűbbé teszi, hogy a német gazdaság két éven belül másodszor is recesszióba süllyed. A hírügynökség emlékeztet: a német kormány legutóbb 1 százalékosra mérsékelte idei növekedési előrejelzését, és Jürgen Stark, a Bundesbank alelnöke szerint a tavalyi utolsó negyedévben a gazdaság teljesítménye már csökkent, miután a német cégek többsége mérsékelte beruházásait és újabb embereket bocsátott el.

Nem túl bíztató a frankfurti börze teljesítménye sem: a DAX-index tavaly 44, idén eddig további 8,9 százalékot veszített értékéből.

A gazdasági mélyrepülésnek már látványos politikai következményei is vannak: a hét végi alsó-szászországi választásokon a kormányzó szociáldemokrata párt súlyos vereséget szenvedett, és 12 év után a konzervatív pártok alakíthatnak kormányt a tartományban; a szociáldemokraták ennyire rosszul a második világháború óta nem szerepeltek Schröder kancellár szűkebb hazájában.

A kivitelben reménykednek

A kabinet abban bízik, hogy az élénkülő világgazdaság növeli a német export iránti keresletet, így a recesszió elkerülhető lesz. A kormány idei terveiben a tavalyi 2,9 után 4,5 százalékos export-bővülés szerepel.

A kormány derűlátása nem tűnik alaptalannak, mert januárban az üzleti hangulatot jelző Ifo-index kilenc hónapja először emelkedett.

KAPCSOLÓDÓ CIKK