Gondot okoz az ügyvédeknek az áfa

Sok ügyvéd az erős verseny miatt nem tudja teljesen elfogadtatni ügyfeleivel a jogi szolgáltatásokra január elsejétől ráterhelt 25 százalékos áfát - mondta a Napi Gazdaságnak Bánáti János, a Budapesti Ügyvédi Kamara elnöke.

A még tavaly megkötött szerződéseknél, ahol idén történik a teljesítés, az ügyfelek nem fogadják el a 25 százalékos drágulást, ezért az ügyvédek nem tudják áthárítani az áfát. Így például egy bontóper, ami korábban 50 ezer forint bevételt jelentett egy ügyvédnek, idén 40 ezret. Az idén adott megbízásoknál az ügyfelek gyakran az áfának csupán egy részét vállalják át.

Az áfaalany ügyfelek esetében némileg egyszerűbb az, hogy ők visszaigényelhetik az áfát. A nulla áfakulcsos szolgáltatásokat végző társaságok, így a bankok, a biztosítók várhatóan alkudni fognak. A legrosszabbul feltehetőleg az egyszerűbb ügyekkel, például a cégalapítás, adásvételi és egyéb okiratok szerkesztésével foglalkozó, magánszemélyeknek dolgozó ügyvédek járnak, véli Bánáti.

Júliustól áfaköteles lesz az oktatási tevékenység is. A nyelviskola-vezetők szerint csak a nyelvtanulást elszámolni nem tudó magánszemélyeket érinti hátrányosan, míg a hallgatók többségét adó vállalati kurzusok száma a visszaigénylési lehetőség miatt valószínűleg nem csökken. A posztgraduális képzések népszerűségét valószínűleg nem befolyásolja az áfa, mivel ezeket a hallgatók nem elsősorban az ár alapján választják.

KAPCSOLÓDÓ CIKK