Emelkedik az olaj ára Powell beszéde előtt

Szerdán tovább araszolt felfelé a nyersolaj ára a szabadpiacon. A piac szereplői Colin Powell amerikai külügyminiszter beszédét várják az ENSZ Biztonsági Tanácsában, amitől útmutatást remélnek az Irak ellen készülő háború időzítését illetően.

Az energiahordozó árát erősíti, hogy a szerdán nyilvánosságra kerülő adatok várhatóan az amerikai benzin- és fűtőolajkészletek múlt heti csökkenéséről szólnak. A nyugati féltekén irányadó amerikai West Texas Intermediate könnyűolaj a legközelebbi, márciusi határidőre közép-európai idő szerint szerda reggel hordónként 33,65 dollár volt a New York-i árutőzsde (Nymex) Szingapúrban folytatódó elektronikus ACCESS jegyzésében. Ez 7 centtel több a keddi New York-i záró árnál. Kedden a New York-i árutőzsdén hordónként 82 centes emelkedéssel 33,58 dolláron zárt ez a kontraktus.

Az ólmozatlan normálbenzin a legközelebbi, márciusi határidőre szerdán 0,34 centtel, 1,004 dollárra drágult gallononként (3,78 liter) a szingapúri ACCESS-ben. Kedden 4,38 centes emelkedéssel 1,0006 dolláron zárt ez a határidő New Yorkban. Az északi-tengeri Brent könnyűolaj a legközelebbi, márciusi határidőre kedden hordónként 84 centet (2,7 százalékot) emelkedett és 31,09 dolláron zárt a londoni Nemzetközi Olajtőzsdén.