Az Európa Ingatlanbefektetési Alap 12 százalékos hozamot ért el

Az Európa Ingatlanbefektetési Alap éves hozama tavaly 12 százalék körül alakult, nettó eszközértéke mára eléri a 7,5 milliárd forintot. Az ingatlanalapok az elmúlt egy-két évben megduplázták részesedésüket a teljes befektetési alapokban kezelt vagyonban, mondta a cég egyik tulajdonosa.

Az ingatlanalapok az elmúlt egy-két évben megduplázták részesedésüket a teljes befektetési alapokban kezelt vagyonban, de arányuk még így is csak 2 százalékot ér el, szemben a fejlett országokra jellemző 7-8 százalékkal, mondta Forgó Ferenc, a befektetési alapot kezelő Európa Alapkezelő Rt. egyik tulajdonosa.

Az 1991-ben alapított ingatlanbefektetési alapot kezdetben 500 millió forintos tőkéje ma már megközelíti a 7,5 milliárd forintot. Az ingatlanalap teljesítménye az állampapírokénál magasabb hozamot biztosított, mondta Forgó Ferenc. Az éves szintre vetített hozam az indulástól 13,14 százalék volt.

A befektetési stratégiák közül Forgó Ferenc kiemelte a különböző ingatlantípusok közötti diverzifikációt. Az alap portfoliójának 20 százaléka likvid eszközökből áll, az irodák 10 százalékot, míg az ipari logisztikai területek 17 százalékot tesznek ki. Induláskor a lakóingatlan-piac változékonysága miatt alig fektettek be lakóingatlanba, ami a piac stabilizálódásával várhatóan növekedni fog, mondta az alapkezelő vezérigazgatója, Török Mihály.

KAPCSOLÓDÓ CIKK