Változatlan az alapkamat

Változatlanul hagyta a jegybanki 6,5 százalékos alapkamatot a Monetáris Tanács hétfői ülésén - közölte honlapján a Magyar Nemzeti Bank. A jegybank másfél héttel ezelőtt két alkalommal egyenként 100 bázispontos kamatcsökkentést hajtott végre annak érdekében, hogy a forintot az ingadozási sávon belül tartsa.

A Monetáris Tanács döntése előtt a bankközi piacon elterjedt, hogy a testület szűkíteni fogja az egynapos kamatfolyosó szélességét és feloldja a mennyiségkorlátozást a jegybanki kéthetes betétnél.

A legutóbbi 6,5 százalékos jegybanki alapkamatról szóló döntéskor a monetáris testület január 17-én - védekezve az erős spekuláció ellen - kibővítette a kamatfolyosó szélességét az addigi plusz/mínusz 1 százalékról plusz/mínusz 3 százalékra. Egyúttal mennyiségi korlátozást vezetett be a jegybank kéthetes betétjénél.

Ezt az MNB legutóbb, az elmúlt hét keddjén érvényesítette is, amikor is 580 milliárd forintos ajánlat érkezett ugyan, de csupán 100 milliárd forint értékben fogadott el betéteket a kereskedelmi bankoktól.

A Monetáris Tanács hétfőn sem a kamatfolyosót nem szűkítette, sem pedig a kéthetes betétnél bevezetett mennyiségi korlátot nem oldotta fel.

KAPCSOLÓDÓ CIKK