Felpörgetné a világgazdaságot egy rövid háború

Egy angol kutatóintézet jelentése szerint egy gyors, rövid Irak elleni csapás jót tenne az amerikai gazdaságnak. Ezzel szemben egy elhúzódó háború miatt 30 százalékkal esnének a tőzsdei részvények, és 2 százalékkal csökkenne a nemzeti össztermék értéke.

Az angliai Institute of Directors (IOD) kutatóintézet szerit 80 dollár fölé emelkedne az olaj világpiaci ára, ha Irak ellen elhúzódna a háború, írja a BBC News Online. A tanulmány szerint ennek az esélye viszonylag kevés, és inkább gyors és rövid csapás valószínű. Ebben az esetben az amerikai gazdaság 2,9 százalékkal nőne, az olaj világpiaci ára pedig a megszokott 20 dolláros szint alá süllyedne.

Egyes vélemények szerint George W. Bush amerikai elnök pontosan ezért fontolgatja az Irak elleni háborút. A világ vezető gazdasága az elmúlt két évben megszenvedte a terrorizmus okozta félelmet és befektetői bizonytalanságot.

A tanulmány szerint egy rövid háború is sokkal jobbat tenne a gazdaságnak, mintha maradna a piacra mostanában jellemző bizonytalanság. Az elemzők szerint Bush elnöknek sokkal könnyebb dolga lenne a Kongresszussal elfogadtatnia új adócsökkentési csomagját akkor, ha ezt a "gazdasági szempontból elfogadható" megoldást választja, vagyis háborút indít Irak elen. Ha a olaj világpiaci ára csökken, az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve is tudna kamatot csökkenteni, áll a tanulmányban. Az IOD elemzése azért készült, hogy a gazdasági szereplők számára nyilvánvaló legyen, hogy milyen nehéz év várhat a brit exportpiacra - mondta az intézet vezető közgazdásza, Graeme Leach.

KAPCSOLÓDÓ CIKK