Rekordnagyságú az amerikai kereskedelmi mérleg hiánya

Rekordnagyságúra duzzadt az amerikai kereskedelmi mérleg hiánya: novemberben 40 milliárd dollárral több volt a behozatal, mint a kivitel az Egyesült Államokban. Ilyenre még eddig nem volt példa. Közben a dollár újabb mélypontot ért el az euróval szemben, és nem várt mértékben csökknet a fogyasztók bizalma is.

2001 októbere óta nem nőtt ilyen mértékben a behozatal szintje az Egyesült Államokban: novemberben 123,3 milliárd dollárra nőtt, ami öt százalékos növekedés októberhez képest, a kereskedelmi minisztérium adati szerint. A novemberi rekord importszint négymilliárd dollárral haladta meg az elemzők várakozásait, és további nyomást fejt ki a dollár árfolyamára, ami ennek is köszönhetően hároméves mélypontra süllyedt az euróval szemben - írja a BBC News.

Az iraki elnök, Szaddám Husszein kijelentései is jelentősen hozzájárultak a a dollár gyengüléséhez. Csütörtökön már az 1,06-os szintet elérte az amerikai fizetőeszköz az euróval szemben arra a hírre, hogy az ENSZ fegyverellenőrök üres vegyi robbanófejeket találtak; pénteken tovább gyengült a dollár és elérte az 1,065-ös szintet.

Nem várt mértékben csökkent a bizalom is

A Michigan Egyetem januári hóközi fogyasztói indexe, az amerikai fogyasztói bizalom egyik kulcsfontosságú mérőszáma a pénteken kiadott adat szerint a vártnál nagyobb mértékű csökkenés után 83,7 pont volt. A Dow Jones-CNBC által megkérdezett 12 elemző konszenzusa a januári hóközi indexet 86,4 pontra várta a december végi 86,7 pontról.

Az index vártnál nagyobb mértékű gyengülését elsősorban az iraki háborús félelmek és a romló munkaerőpiac keltette aggodalmak váltották ki. Az átfogó mutató részindexei közül a tizenkét hónapra előretekintő várakozási mutató 75,2-re esett a decemberi 80,8-tól, a jelenlegi gazdasági helyzet fogyasztói megítélését jelző részindex viszont növekedett: 96,9-re a decemberi 96,0-ról.

KAPCSOLÓDÓ CIKK