A főváros kevesebbet kap Medgyessyéktől

Reálértéken 5 százalékkal kevesebb pénzzel gazdálkodhat idén a fővárosi önkormányzat a szigorú költségvetési törvény miatt, mint az előző kormányzat legrosszabb évében - jelentette ki Demszky Gábor pénteki budapesti sajtótájékoztatóján. A főpolgármester a törvényi határidőre elkészített és a kerületeknek időben megküldött ez évi forrásmegosztás tervezetét ismertette a tájékoztatón.

Demszky Gábor rámutatott, hogy tovább élnek az előző kormányzati ciklus Budapest gazdaságát ellehetetlenítő, diszkriminatív intézkedései. Elmondta, hogy a fővárosi illetékbevételekből idén 7 milliárd forintot, az adóerő-képesség alapján pedig a tavalyi 10,5 helyett, most mintegy 17 milliárd forintot vonnak el a fővárostól.

A főpolgármester leszögezte, hogy ezekkel az elvonásokkal még több pénzt ad a főváros a vidéknek, mint eddig. Így tovább nő tehát a főváros szerepe a települések közötti jövedelemtermelő képesség okozta különbség állami kiegyenlítésében.

Demszky Gábor a továbbiakban arról szólt, hogy a BKV-nak adott 35 milliárd forintos állami gyorssegély csak átmenetileg rendezte a cég helyzetét. Úgy vélte, hogy a részvénytársaság ugyanazon feltételekkel indul az idei évnek, mint amelyek ehhez az adóssághoz vezettek. Ha a cég működési feltételei nem változnak, akkor idén ismét 20 milliárd forintos nagyságrendű adóssága lehet a BKV-nak.

A költségvetési törvény kapcsán a főpolgármester megjegyezte, a fővárosi önkormányzatok számára egyetlen pozitív intézkedés történt. Eszerint a szja helyben maradó része 5 százalékról 10 százalékra nőtt, s ennek örülnek is. Ezt a növekményt azonban teljes egészében elviszi a pedagógusok 50 százalékos béremelése - tette hozzá.

Jelezte, hogy a saját források ilyen jelentős leterhelése miatt a 24 budapesti önkormányzat gazdálkodási mozgástere igen beszűkült. Mint mondta, ennek figyelembevételével kell majd kialakítaniuk az idei gazdálkodási prioritásokat.

Demszky Gábor kitért arra is, hogy az önkormányzati törvény módosítása következtében idén visszaáll a forrásmegosztás során az 1994 előtti rend, amikor a kerületek többségének egyetértésével hozhatták csak meg a szabályozási rendeletet. Az idei forrásmegosztási szabályozás alapvetően nem változik a három éve megkezdett reformhoz képest. A törvényi változás miatt viszont, a korábbi küszöbértékes megosztás helyére, visszatér a normatív szabályok szerinti feladatarányos (deficitarányos) forrásmegosztási rendszer.

A tavalyinál mintegy 50 milliárd forinttal nagyobb, összesen 255 milliárd forint forrásmegosztási keretnek idén a többségét a kerületek kapják. A múlt évi 54 százalék helyett 52 százalék jutna idén a főpolgármesteri hivatal pénzügyi apparátusa által készített tervezet szerint a városrészeknek.

Kérdésekre válaszolva Demszky Gábor elmondta: a most formálódó fővárosi költségvetési tervezet szerint a főváros az idén nincs abban a helyzetben, hogy működési támogatást tudjon adni a BKV-nak. Atkári János pénzügyi főpolgármester-helyettes hozzátette: a főváros tavaly 25 milliárd forintos működési támogatást tudott adni a BKV-nak. Véleménye szerint ez évben hitelekből finanszírozhatja a működését a társaság.