László: Megfelelő a kamatszint

A jegybank összesen két százalékpontos kamatcsökkentése után kialakult kamatszint és a forint jelenlegi árfolyama megfelelő - mondta a pénteki kormányszóvivői tájékoztatón László Csaba. A pénzügyminiszter szerint a spekulációs tőke folyamatosan távozik majd az országból.

A pénzügyi tárca vezetője szerint ugyanakkor a tapasztalható hektikus árfolyammozgás nem segíti a gazdaság fejlődését.

László Csaba elmondta: a kormány és a jegybank közös erővel verte vissza a forintot ért spekulációs támadást, és az elmúlt napokban folyamatos volt a kabinet és a jegybank között az egyeztetés. A tárca vezetője úgy vélte, hogy a beáramlott spekulációs tőke még az országban van, de folyamatosan távozni fog, és a spekulánsok jelentős veszteségeket lesznek kénytelenek elkönyvelni.

Kérdésre válaszolva elképzelhetőnek tartotta, hogy jelentős nyereség keletkezik a Magyar Nemzeti Banknál a sorozatos beavatkozások nyomán, ami azonban a pénzügyi szabályozók miatt nem jelenhet meg költségvetési bevételként.

A tervezett devizakötvény-kibocsátással kapcsolatban a miniszter kijelentette: az 1 milliárd eurós, múlt héten bejelentett kibocsátásra sor kerül, a következő 1 milliárdról a második félévben döntenek, azt rövid távú árfolyamspekulációs pénzmozgások nem befolyásolhatják.

KAPCSOLÓDÓ CIKK