Főként a fővárosi értelmiségiek eváznak

Az adóhivatal adatai szerint a 66 ezer evát választó adózó közül a legtöbben Budapesten vagy környékén, illetve a vidéki nagyvárosokban élő értelmiségiek, ügyvédek, könyvelők, vagy ügynökök. A termelő, vagy kereskedő vállalkozások ugyanakkor jóval kisebb számban eváznak - írja pénteki számában a Napi Gazdaság.

Az evázók 57 százaléka egyéni, 43 százaléka társas vállalkozó. Az előbbiek közül legnagyobb számban ügyvédek, könyvelők, ügynökök, újságírók, műszaki tervezők, biztonsági őrök választották az új adófajtát. A gyakorló ügyvédek 40, a műszaki tervezők 25, az újságírók 33, míg a nyelvoktatók 10 százaléka lett evázó.

Az adatok alapján azok a vállalkozók - főként szellemi foglalkozásúak - választották az egyszerűsített vállalkozási adót, akik tevékenységük során nem tudnak jövedelmükhöz képest jelentős költségeket elszámolni. Ennek megfelelően a magas alapanyag-, illetve készletigényű vállalkozások - például a kereskedők - közül kevesen térnek át az új adóra.

Az APEH adatai szerint az evára elsősorban a Budapesten és környékén, illetve a vidéki nagyvárosban élők jelentkeztek. A vállalkozások csaknem 100 százaléka éves adóbevallásra kötelezett, azaz 2000-ben 4 millió forint alatti adókötelezettsége volt. Az evázó cégek 77,6 százaléka betéti társaság, 16 százaléka pedig Kft. - írja a Napi Gazdaság.

KAPCSOLÓDÓ CIKK