Az ipar termelése 6 százalékkal bővült

Az ipari termelés volumene végleges adatok szerint 2002 novemberében kiigazított adatok szerint éves szinten 6, havi összevetésben pedig 2,8 százalékkal bővült - közölte honlapján a Központi Statisztikai Hivatal pénteken.

A múlt év első tizenegy hónapjában a kivitel 4,9 százalékkal nőtt éves szinten. Az export 51,4 százalékát adó, ipari vámszabadterületeken működő gazdasági szervezetek kivitele 2,3 százalékkal emelkedett; az ipar belföldi értékesítése 0,3 százalékkal csökkent egy év alatt.

Tavaly novemberben a feldolgozóipari termelés 5,7 százalékkal emelkedett éves szinten, míg a villamos energia-, gáz-, gőz- és vízellátás teljesítménye 2,2 százalékkal csökkent az enyhébb időjárás miatt. Az ágazatok közül a legnagyobb mértékben, 34,2 százalékkal a gép-, berendezésgyártás nőtt, ahol továbbra is a mechanikai erőgép-, energiaközlő-gyártás alágazat termelése volt kiemelkedően átlagon felüli.

Az előző hónaphoz viszonyítva a gumi-, illetve a műanyag termékek gyártása 13,9 százalékkal emelkedett a kimagasló exportértékesítésnek köszönhetően. Az előző hónapok tendenciájával ellentétben a textília és textiláruk gyártása 7 százalékkal nőtt és 6 százalékos növekedés figyelhető meg a vegyi anyag, vegyi termék alágazatban is. A feldolgozóipari termelés több mint egynegyedét adó villamosgép- és műszergyártás szerény mértékben, 4,2 százalékkal emelkedett. A feldolgozóipar másik két jelentős alágazata közül az élelmiszer-, ital- és dohánygyártás termelése 2,4 százalékkal visszaesett, míg a járműgyártás 2002 eddigi legmagasabb növekedését, 21 százalékos emelkedést ért el.