A kamatcsökkentések után olcsóbbak lehetnek a hitelek

A Magyar Nemzeti Bank kamatcsökkentéseit, illetve az állampapírpiac drasztikus áremelkedését követően a banki hitel-, és betéti kamatok jelentős csökkenésével számolnak a szakemberek. A következő hónapokban elsősorban az áru- és személyi kölcsönök kamata mérséklődhet - írja pénteki számában a Népszabadság.

A jegybank két százalékpontos kamatcsökkentése az állampapírpiac jelentős áremelkedését - a hozamok esését - vonta maga után. Szakértők szerint ez azt eredményezheti, hogy a kereskedelmi bankok is csökkentik kamataikat, azonban várhatóan a kamatok mérséklődése kisebb lesz két százaléknál.

Soós Csaba, a Raiffeisen Bank lakossági üzletágának helyettes vezetője a Népszabadságnak elmondta, hogy főként a személyi kölcsönök és az áruhitelek, illetve a betétek esetében várható a kamatok csökkenése, az államilag támogatott hitelekre kisebb hatással lesz a jegybank kamatdöntése.

A bankok egy része decembertől akár két százalékkal is csökkentette a lakossági betétekre fizetett kamatait, azonban a legtöbb pénzintézet esetében így is 7 százalék feletti kamatot fizet több hónapos lekötés esetén - írja a Népszabadság.

KAPCSOLÓDÓ CIKK