Beavatkozott a jegybank a devizapiacon

A Magyar Nemzeti Bank szerdán több alkalommal is interveniált a bankközi devizapiacon a forint ingadozási sávon belül tartása érdekében. Járai Zsigmond jegybankelnök a Reuters hírügynökségnek úgy nyilatkozott, hogy az MNB nem lát lehetőséget a kamatcsökkentésre.

A hétfői döntést - a kamat változatlanul hagyását - Az MNB elnöke azzal indokolta a hírügynökség szerint, hogy nagy inflációs nyomás van a gazdaságban. Járai Zsigmond hozzátette: a jegybank meggyőződése, hogy az alacsony infláció eléréséhez viszonylag erős valutára van szükségünk - idézte továbbá a Reuters az jegybank elnökét, aki egy bécsi beruházási tanácskozáson nyilatkozott a hírügynökségnek.

Járai, a Dow Jones hírügynökség szerint, hozzátette, hogy "később az év folyamán talán több lehetőség lesz pénzügypolitikai enyhítésre". A kamatok hétfői változatlanságát az olaj árával és a költségvetési hiánnyal indokolta, bár hozzátette, hogy úgy hiszi, a költségvetés teljesítménye javulni fog - írta a Dow Jones.

Megerősítette: bízik benne, hogy decemberre a bank 4,5 százalékos céljára csökkenthető a tizenkét havi infláció, és elérhető a 2004 végére várt 3,5 százalék is - tette hozzá a Dow Jones.

A Magyar Nemzeti Bank szerdán a bankközi devizapiacon több alkalommal is interveniált, mivel a forint kilépett volna a plusz-mínusz 15 százalékos ingadozási sávból - tájékoztatott Misura Gábor, az MNB szóvivője. A 2001-es sávszélesítés óta ez volt az első alkalom, hogy a jegybank interveniált a forint gyengítése érdekében. 

KAPCSOLÓDÓ CIKK