Drágább a mobil, de jobban megéri

A fővárosi családok átlagosan 7117 forintot költenek áfával együtt havonta vezetékes telefonra, ami 4 százalékos növekedést jelent a 2001. júniusában mért átlagosan 6823 forintos havi összeghez képest. A budapesti háztartások teljes vezetékes telefonköltsége jelenleg 4,7 milliárd forintot tesz ki havonta, ami csak 1 százalékkal nagyobb a 2001. év közepén mért kiadásokhoz képest.

Az egyes költségtételek megoszlása a tavalyi teljes piacon belüli részesedéseket nézve azonos sorrendet követ, viszont az arányuk megváltozott. A 2001. júniusi költségmegoszláshoz képest leginkább az internetezéshez kapcsolódó telefonköltség aránya csökkent 3 százalékkal a budapesti háztartások vezetékes telefonszámláin belül, míg a mobiltelefonok hívásának költségaránya 5 százalékkal növekedett.

A BellResearch felmérésből kiderül az is, hogy vezetékes telefonnal rendelkező fővárosi háztartások közel háromnegyedében található legalább egy mobiltelefon, ami 15 százalékpontos növekedést jelent a 2001. júniusi, 57 százalékos mobil-ellátottsághoz képest. Egy budapesti vezetékes telefonnal rendelkező háztartáson belül átlagosan 2 személy rendelkezik mobiltelefonnal, természetes módon a mobiltelefonnal rendelkezők száma párhuzamosan növekszik a háztartás létszámával és a háztartások nettó jövedelmével.

A mobillal rendelkező háztartások átlagosan 12 826 forintot fizetnek ki áfával együtt havonta mobiltelefon-használatuk után, ami a másfél évvel korábbi 9837 forintos havi átlagos kiadásukhoz képest 31 százalékkal nagyobb átlagos kiadást jelent.

A budapesti háztartások jelenlegi havi 6,1 milliárd forintos mobilköltsége azonban jóval meghaladja a tavaly júniusi 3,8 milliárd forintos havi összköltséget. A másfél éves növekedést éves rátára alakítva azt lehet megállapítani, hogy a fővárosban az utóbbi 1 évben a mobiltelefon-kiadások havi piaca mintegy 40 százalékkal emelkedett - áll a BellResearch 2002. év végén készített felmérésben.

Előző
  • 1
  • 2
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKK