Drágább a mobil, de jobban megéri

A budapesti közvélemény többsége szerint a mobiltelefon-használat a magasabb költségei ellenére is jobban megéri, mint a vezetékes telefonálás. Mindez a kifizetett számlákon is meglátszik: a budapesti háztartások jelenleg havonta 6,1 milliárd forintot "mobilozank" el, ami 40 százalékos növekedést jelent egy év alatt - derül ki a BellResearch telefonos felméréséből.

A mobil és vezetékes telefonszolgáltatás forgalmi díjainak megítélését összehasonlítva a jelentős árkülönbségek ellenére is alig találni eltérést: mindössze a mobiltelefonnal rendelkezők egyötöde (21%), a vezetékes telefon előfizetők pedig egynegyede (26%) véli reálisnak a jelenlegi forgalmi tarifákat.

Ezzel szemben jelentősen megoszlanak a vélemények a kétféle technológia költségének megítélésében, ha azokat használati értékükhöz viszonyítjuk. A válaszadók többsége (37 %) szerint a mobiltelefon jobban, további 10 százalék szerint pedig sokkal jobban megéri, mint vezetékes előfizetést fenntartani.

Ha ehhez hozzávesszük, hogy a háztartások közel 30 százaléka szerint nincs különbség a kétféle technológia között, illetve azok költségeit nem tudják megítélni, akkor egyértelműen megállapíthatjuk, hogy a fővárosi vezetékes telefonvonallal rendelkező háztartások a mobiltelefon nyújtotta szolgáltatásokat költségükhöz képest kifizetődőbbnek tartják.

Mindössze a háztartásfők egyharmada (34%) van azon a véleményen, hogy a vezetékes technológia jobban megéri, de a BellResearch elemzői rámutatnak: a mobiltelefon megítélése a valóságban még ennél az eredménynél is kedvezőbb, mivel a felmérésben nem vettek részt azok a háztartások, amelyek csak mobiltelefonnal rendelkeznek, és vezetékes előfizetésüket már visszamondták.

A 2001. júniusi állapothoz képest megállapítható, hogy az előfizetők tudatossága nőtt, mivel felére csökkent azok száma, akik a két technológia érték/ár arányát nem tudták megítélni. Ezzel párhuzamosan a vezetékes telefont preferálók aránya 9 százalékponttal esett, míg a drót nélküli technológia rajongótábora kétszeresére nőtt.

Előző
  • 1
  • 2
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKK