A Flextronics veheti át a Philips elbocsátott dolgozóit

A Philips szombathelyi gyárában bejelentett 500 fős létszámleépítés nem eredményez majd 500 munkanélkülit a városban - hangoztatta Ipkovich György polgármester szerdán Szombathelyen, ugyanakkor a helyi munkaügyi központ további 150 ember elbocsátásáról kapott információt a Moldin Kft.-től.

A polgármester elmondása szerint kedden megbeszélést folytatott Kiss Péter foglakoztatási és munkaügyi miniszterrel, szerdán reggel pedig találkozott a Philips gyár helyi vezérigazgatójával. A Philips az elbocsátandó dolgozók felét megkísérli elhelyezni beszállítóinál, a dolgozók egyharmadára pedig szombathelyi cégeknél és a szűkebb régióban lehet szükség.

- Átmenetileg az 500 fős létszám egyharmadával számolunk munkanélküliként, ez pedig kezelhetőnek tűnik - mondta. A polgármester hozzáfűzte: félő, hogy a beszállítói körben is negatív hatásai lesznek a Philipsnél történt leépítéseknek. Ipkovich György hangsúlyozta, a helyzet ugyan megoldhatónak tűnik, ennek ellenére át kell gondolniuk a város munkahelyteremtéssel kapcsolatos hosszú távú stratégiáját.

Éder Géza, a Vas megyei munkaügyi központ igazgatója a sajtótájékoztatón elmondta, információik szerint a létszámleépítésben érintett dolgozók többsége betanított munkás, de vannak köztük termelésirányítók és mérnökök is. Éder Géza kifejtette: a munkaügyi központ információkat kapott a Philips egyik fő beszállítójától, a szintén szombathelyi Moldin Kft.-től, miszerint a cégnél maximum 150 fős létszámleépítést terveznek a Philips megrendeléseinek elmaradása miatt. A munkaügyi központ csütörtökön személyesen felveszi a kapcsolatot a Moldin Kft.-vel.

A munkaügyi központ igazgatója elmondta, tudomásuk szerint a sárvári Flextronics jelentős létszámbővítéssel járó fejlesztést kíván végrehajtani. Március végétől-április elejétől a Philips állás nélkül maradó dolgozóinak jelentős részét alkalmaznák, saját autóbuszaikkal szállítanák őket Sárvárra.

KAPCSOLÓDÓ CIKK