50 ezres sztrájk fenyeget a Lufthansánál

A Lufthansa német légitársaság 52 ezer dolgozója abbahagyja a munkát a héten, ha a szakszervezet és a társaság közötti bértárgyalások nem folytatódnak. Egy esetleges sztrájk akár 30 millió eurójába is kerülhet a társaságnak.

A Ver.di - Európa legnagyobb szakszervezete - és a Lufthansa AG - Európa harmadik legnagyobb légitársasága - között megszakadtak a béremelési tárgyalások kedden este. A hárommillió tagot számláló Ver.di szóvivője szerint a következő pár napban várható a munkabeszüntetés. A szakszervezet 9 százalékos béremelést követel idén. A légitársaság keddi javaslata szerint idén 2,4 százalékos béremelést adna, kiegészítve azt egy 1,6 százalékos nyereség utáni jutalékkal, illetve egy november és december havi egyszeri bérpótlékkal. Emelett 1,5 százalékos fizetésemelést javasoltak 2004-re.

A Morgan Stanley befektetési bank elemzője szerint egy teljes napos munkabeszüntetés 20-30 millió eurójába kerülhet a légitársaságnak, írta a Bloomberg. A hír hatására a Lufthansa részvényeinek árfolyama 2 százalékkal csökkent a frankfurti értéktőzsdén szerdán délelőtt.

A Lufthansa vezetése szerint a dolgozók követelése irracionális. 2001-ben a társaság pilótái 30 százalékos fizetésemelést vívtak ki többnapos sztrájkjukkal, ami 75 millió eurójába került a cégnek. A Lufthansának összesen 92 ezer alkalmazottja van. Novemberben a cég közölte, hogy 2550 pilóta, utaskísérő és más személyzet szerződtetését tervezi, amennyiben a piaci helyzete stabil marad.

KAPCSOLÓDÓ CIKK