Nem ártott a recesszió a német autóiparnak

A német autógyárak az elmúlt évben a világgazdasági visszaesés ellenére is alig valamivel maradtak el 2001-es exportrekordjuktól: 2002-ben összesen 3,62 millió személygépkocsit, az előző évinél egy százalékkal kevesebben szállítottak külföldre, ami az eddigi második legjobb exporteredény.

Összesen 5,12 millió személy- és kombi gépkocsi gördült le a német szerelő szalagokról az elmúlt évben, ami csupán három százalékkal kevesebb mint 2001-ben. Az ötmillió darabos termelési küszöböt ezáltal immár ötször egymásután lépte túl a német autógyártás. A termelésnek 71 százaléka került exportra.

Elmaradt ugyanakkor a német belföldi kereslet 2002 második felére várt élénkülése. A 3,25 millió újonnan forgalomba helyezett gépkocsi három százalékkal kevesebb az előző évinél. Decemberben azonban már megtört a belföldi kereslet alakulásának negatív trendje. A 229 ezer új üzembe helyezés egy százalékkal haladta meg a 2001 decemberit. A javulás leginkább a külföldi márkáknak kedvezett: a 2001 decemberinél hat százalékkal több, összesen 87 200 külföldi gyártmányú gépkocsit helyeztek üzembe decemberben.

A német gyártmányok exportja decemberben - mint már novemberben is - 257 100 darab volt, ami nyolc százalékkal haladta meg az előző évi bázisadatot. A gyártás ezalatt négy százalékkal 334 200 darabra emelkedett.

KAPCSOLÓDÓ CIKK