Az Ikarus, Iveco és Rába trió nyert a honvédségi tenderen

A Magyar Honvédség gépjárműtenderét az Ikarus Trade Kereskedelmi Kft., az Iveco SpA. és a Rába Rt. nyerte. A kedden kihirdetett eredmény értelmében a három cégtől a következő 15 évben mintegy 8-10 ezer darab gépjárművet vásárolnak, hozzávetőlegesen 230-250 milliárd forint értékben.

Bese Ferenc, a Honvédelmi Minisztérium Beszerzési és Beruházási Hivatalának főigazgatója budapesti sajtótájékoztatóján elmondta, hogy az Ikarus Trade az autóbuszok, az Iveco SpA. az összkerék-meghajtású közúti gépjárművek, a Rába pedig a katonai terepjárók kategóriájában lett a Magyar Honvédség "udvari beszállítója".

A szaktárca a következő két évben 3,6-3,6 milliárd forintot tervez gépjárműbeszerzésre költeni, várhatóan mintegy 400 járművet vásárolnak, amelyek közül az elsők már októberben hadrendbe állhatnak. A főigazgató elmondása szerint pontosan még nem lehet tudni, hogy a 15 évben mennyit költenek majd a beszerzésre, de ez az összeg várhatóan elérheti a 230-250 milliárd forintot. A nyertes cégekkel 170 százalékos ellentételezésről köt megállapodást a gazdasági minisztérium.

A főigazgató közlése szerint a közzététel nélküli tárgyalásos közbeszerzési eljárásra novemberben azt a 15 járműgyártó céget hívták meg, amelyek indultak a nyáron eredménytelennek nyilvánított gépjárműtenderen. Közülük hat cég vásárolta meg a dokumentációkat, végül öten nyújtottak be ajánlatot. Ezen öt cég közül az Ikarus Holding Rt. és a Renault-Ikarus Főnix Kft. közös ajánlatát érvénytelennek nyilvánították, mert azok formailag hibásak voltak. A távirati iroda információja szerint a két vállalat bírósághoz fordul.

A jelenlegi becslések szerint a 8.-10. év környékén lesz a tárcának lehetősége a legnagyobb mennyiségű beszerzésre, akkor állítják majd a legtöbb gépjárművet hadrendbe. A tervezett 8-10 ezer gépjármű nem fogja lefedni a hadsereg teljes járműparkját, az annak 60-65 százaléka lesz. Bese Ferenc példaként említette, hogy a katonai terepjárók kategóriájában egyebek között a 30 éves UAZ-okat és a Kamazokat cserélik le.

A keddi nap folyamán a Rába papírjai 55 forinttal drágulva, 1090 forintos áron fejezték be a kereskedést.

KAPCSOLÓDÓ CIKK