Változhat a lakástámogatás rendszere

A piac várakozásai szerint idén is jelentősen bővül a jelzáloglevél-állomány, így a költségvetésnek is egyre több pénzt kell fordítania a lakáshitelek állami támogatására. Piaci szereplők szerint mindez az állami támogatási rendszer megváltoztatásához vezethet - írja a Világgazdaság.

A jelzálogbankok saját becsléseik szerint idén összesen 370 milliárd forint névértéken bocsátanak ki jelzáloglevelet, így 2003 végére a teljes állomány értéke meghaladhatja a 670 milliárd forintot.

A hitelállomány növekedési üteme azt is jelenti, hogy a büdzsének egyre többe kerül a jelzáloglevelek állami támogatásának fenntartása: a 2003-as költségvetésben 14 milliárd forintot szánnak erre a célra, de a jelenlegi állomány kamattámogatása mintegy 30 milliárd forintba kerül. A lap becslése szerint jövőre ez az összeg elérheti a 65 milliárd forintot.

Az idei évvel kapcsolatban a pénzügyi tárca illetékese azt közölte, hogy a lakástámogatási rendszerre összesen 81,5 milliárd forintot szán idén a költségvetés, ezen belül pedig átcsoportosítások lehetségesek.

A növekvő állami részesedés miatt a piac szereplői arra számítanak, hogy már a második negyedévtől változhat a lakástámogatás rendszere: elképzelhetőnek tartják a támogatott hitelek 30 milliós felső határának csökkentését, de a jelenlegi, legfeljebb 10 százalékos kamattámogatás mértéke is csökkenhet.

KAPCSOLÓDÓ CIKK