Egyelőre nem változnak a lakástámogatások

A lakáshitel-piac szereplői a növekvő állami részesedés miatt azt várják, hogy a közeljövőben változik a lakástámogatási rendszer. A támogatásokat felügyelő belügyi tárca ugyanakkor nem tud semmiféle tervezett változtatásról, és annak szükségét sem látja.

A jelzálogbankok az idei évben várhatóan mintegy 370 milliárd forint értékben bocsátanak ki jelzáloglevelet, ezért a hitelállomány növekedésével párhuzamosan az állami támogatás mértéke is nő. A jelzáloglevelek támogatására idei költségvetésben 14 milliárd forintot különítenek el, a lakástámogatási rendszerre összesen pedig 81,5 milliárd forintot szánnak.

A növekvő állami részesedés miatt a lakáshiteleket folyósító bankok arra számítanak, hogy hamarosan változik a lakástámogatási rendszer, például csökkenhet a támogatott hitelek felső határa, és kisebb lehet a 10 százalékos kamattámogatás mértéke is.

A belügyi tárcához tartozó lakástámogatási rendszer esetleges változásáról Juhász István, a Belügyminisztérium lakáspolitikai és építésügyi osztályvezetője az [origo]-nak elmondta, hogy a tárcánál jelenleg nincs olyan előterjesztés, amely a támogatási rendszer megváltoztatását célozná.

A Nemzeti Lakásprogram előkészítéséért felelős Csabai Lászlóné, szocialista képviselő, Nyíregyháza polgármestere ugyanakkor úgy nyilatkozott, hogy bizonyos változások várhatóak a támogatási rendszerben, azonban ezekre nem a közeljövőben kerül sor, és a változások mértéke sem lesz jelentős.

KAPCSOLÓDÓ CIKK