Növekvő autóeladások a tengerentúlon

Jól zárták a tavalyi évet a legnagyobb amerikai autógyártók. A General Motors decemberi eladásai meghaladták az egy évvel korábbi értéket, a második legnagyobb autógyártó Ford Motor Co. enyhe növekedést jelentett, és a Chrysler-csoport is a tengerentúli forgalmának növekedéséről számolt be - írja a CNNMoney.

A General Motors 2002 decemberében 473 ezer 663 darab autót értékesített az Egyesült Államokban, ami 36 százalékos növekedésnek felel meg az egy évvel korábbi adatokhoz képest. A decemberi forgalom-növekedés azt eredményezte, hogy az éves eladás csupán 0,9 százalékkal maradt el a 2001-es értéktől. Az eredmény felülmúlja a cég előzetes várakozásait. A forgalom növekedését közel egyenlő arányban segítette a személyautók eladásainak 37 százalékos, és a tehergépkocsik eladásainak 36 százalékos növekedése.

A Ford eladása 8,2 százalékkal nőtt a tavalyelőtti forgalomhoz képest. A második legnagyobb amerikai autógyártó decemberben 304 ezer 293 darab járművet értékesített decemberben az Egyesült Államokban. A személykocsik forgalma 16,3 százalékkal, a kisteherautóké pedig 4,9 százalékkal nőtt. Az éve egészét tekintve a Ford 8,8 százalékkal kevesebb, összesen 3,6 millió járművet adott el a tengerentúlon, mint egy évvel korábban. A decemberi eladási adatok hatásár azonban a vállalat 10 ezer autóval megemelte az első negyedévre előírt gyártási célszámot.

A Ford közölte, hogy a kisteher-gépkocsik piacán a Ford F-sorozatú modelljéből kisteher adták el a legtöbbet az Egyesült Államokban, összesen 813 ezer 701 darabot.

A DaimlerChrysler AG amerikai részlege, a Chrysler csoport decemberi forgalma 1 százalékkal haladta meg a tavalyelőtti év hasonló időszakában regisztrált értéket, 172 ezer 494 eladott járművel. A decemberi növekedést elsősorban a Chrysler Jeep népszerűségének köszönhető, az éves eladás azonban ennek ellenére 3 százalékkal visszaesett.

A kedvező eladási adatok ellenére a bejelentéseket követően mindhárom autógyártó részvényeinek árfolyama esni kezdett - írja a CNNMoney.

KAPCSOLÓDÓ CIKK