Elmaradhat az élelmiszerár-emelés

A tavalyi év végén az élelmiszeripari ágazatok bejelentették áremelési igényeiket, azonban ez még nem jelenti azt, hogy a sütőipari termékek 15, a tej és termékek 5, a húsok pedig 10 százalékkal drágulnak a közeljövőben. A kereskedők ugyanis várhatóan kihasználják a nagy beszállítói kínálatot és a korábbi évekhez hasonlóan ellenállnak az élelmiszeripar áremelési törekvéseinek - írja a Magyar Hírlap.

Az élelmiszeripari ágazatoknak égető szükségük van az átadási, illetve a fogyasztói árak, emelésére - vélik a szakértők - ugyanis a közelgő uniós csatlakozás utáni szabad piac elvárásainak csak úgy tudnak megfelelni, ha sikerül többletjövedelmet felhalmozniuk, amellyel versenyképességüket növelhetik.

A jelenlegi piaci helyzet ugyanakkor nem kedvez az áremeléseknek. Az erős forint exportgyengítő hatása miatt ugyanis a kelleténél több hús, tejtermék, liszt és különböző alapanyag halmozódik fel a raktárakban, így nem alakulhat ki relatív hiány a kereskedelemben.

A pékek és a húsipari cégek esetében is igaz, hogy számuk túl nagy ezért nehéz lesz érvényesíteni 15, illetve 10 százalékos emelési igényüket. A pékek egyébként is hátrányos helyzetben vannak a nagy üzletláncokkal szemben, mert ezekben az üzletekben saját pékség működik, ami olcsón tudja előállítani a nagy mennyiségben fogyó pékárut. A pékek minden évben 8-10 százalék körüli áremelési javaslattal állnak elő, azonban amennyiben meg is valósulnak ezek a drágítások, a kereskedők sok esetben néhány hét alatt a korábbi árszinthez térnek vissza. A nyomott lisztpiac alacsony árai miatt pedig a nagy kereskedő cégek válogathatnak a beszállítók között, így a pékeknek nehéz lesz megvalósítaniuk a kívánt áremelést.

Hasonló a helyzet a húsipari cégeknél is, mivel a szupermarketek maguk veszik a hús-alapanyagot és helyben állítják elő a tőkehúst, így sokkal olcsóbban tudnak dolgozni a kisebb cégeknél. Igazi versenyhelyzet csak a húskészítmények piacán alakulhat ki. Az orosz vámszigorítások miatt ráadásul néhány száz tonna hús a termelőkön maradhat.

Az említett két ágazatnál jobb esélye van az áremelések kiharcolására a tejiparnak, mert itt egyrészt csak 5 százalékos árdrágulást terveznek, és ez kevésbé észrevehető a vevők számára, másrészt pedig a nagyobb üzletekben sem tudják helyben előállítani a tejtermékeket. Az áremelési tervek megvalósítását nehezíti ugyanakkor, hogy a tejipar is túltermeléssel küzd.

Az áremelési tárgyalások eredménye január végére várható - írja a Magyar Hírlap.