Járai szerint majdnem csoda az alacsony infláció

Felemás évet zárt 2002-ben a magyar gazdaság, mert bár továbbra is erős és versenyképes, de az elmúlt másfél-két év gazdaságpolitikája által beindított néhány kedvezőtlen folyamat miatt új, fenntartható növekedési pályára van szükség - mondta év végi nyilatkozatában László Csaba pénzügyminiszter.

A tárca vezetője az idei növekedési kilátásokat a vártnál kedvezőtlenebb nemzetközi feltételek és az esetleges iraki háború veszélyezteti.

A Magyar Nemzeti Bankkal közösen kialakított gazdaságpolitika, az ennek megfelelően elfogadott költségvetés és jövedelempolitika hatására a jövőben nagyobb mozgástere lehet a monetáris politikának - mondta a pénzügyminiszter. Mindennek következtében nőhet a versenyképesség, ami megfelelő alapot ad a gazdasági növekedés fenntartható gyorsulásának - tette hozzá.

A forint árfolyamával kapcsolatban László Csaba megerősítette: a 2001. májusi árfolyamrezsim-váltás módszerét elhibázottnak tartja, de a kialakult helyeztet elfogadja, és azon belül igyekszik olyan fiskális politikát kialakítani, ami visszavezeti az országot a fenntartható növekedés pályájára. Ezt a célt szolgálja a Magyar Nemzeti Bankkal kialakított közös gazdaságpolitika.

Másként támogatja a vállalkozásokat a kormány

László Csaba szerint az elmúlt két év bebizonyította, hogy az előző kormány gazdaságpolitikai kísérlete eredménytelen volt, az egyes vállalkozások támogatása nem ösztönözte a gazdasági növekedést és az állami források felhasználásának hatékonysága erősen megkérdőjelezhető.

A 20-30 milliárd forintos támogatási programok nem helyettesíthetik, vagy egyenlíthetik ki azt, ami az árfolyam-politikában, a jövedelempolitikában és a költségvetésben történik. A kormánynak az a dolga, hogy az alapvető gazdaságpolitikai feltételrendszert kialakítsa, ami akár több száz milliárdos nagyságrendű támogatással is felér - mondta a pénzügyminiszter.

Előző
  • 1
  • 2
Következő