Matolcsy: A csatlakozás után fiatal munkaerő betelepülése várható

Matolcsy György, volt gazdasági miniszter szerint a csatlakozás utáni években megfordul a munkaerő-áramlás, várhatóan 100 ezernél is többen települnek be Magyarországra; ugyanakkor számolni kell az elit munkaerő kiáramlásával is, amely érzékeny veszteséget jelentene az országnak.

A volt miniszter szerint leginkább a nyugdíjasok és az országban nagyobb lehetőséget látó fiatalok betelepülése lesz a jellemző. Az Európai Unióhoz való csatlakozás előnyeiről és hátrányairól rendezett konferencián Matolcsy elmondta: az integráció kedvezőtlen globális gazdasági környezetben megy végbe, de ez nem érinti a csatlakozás sikerességét.

Magyarországon már lezárult a nagy átalakulások kora, a gazdaság szerkezete megváltozott: döntően már nem a multinacionális vállalatok, a globális tőke, a külföldi tőkebefektetések és az export jelenti Magyarország gazdaságpolitikájának húzóerejét, hanem a belső gazdaság, a kis- és középvállalkozások, az infrastruktúra-fejlesztés és a területfejlesztés - jelentette ki Matolcsy György.

KAPCSOLÓDÓ CIKK