Kínában erősít a Volkswagen

A Volkswagen az idén csaknem 40 százalékkal, félmillióra akarja növelni autóeladásait Kínában, amely Németország után, immár a második legnagyobb piacának számít. A német konszern távlati tervei szerint 2007-re érik el az évi egymilliós értékesítési álomhatárt - mondta Robert Buchelhofer, a VW ázsiai és csendes-óceáni vezetője.

A Volkswagen, amely Jetta és Santana modelljeinek sikerével a kínai személygépkocsi piac 40 százalékát szerezte meg, egy új modellt is piacra dob a növekedés fenntartásának érdekében.

Forrás: ORIGO
Golf alapokon gurul a Gol

A "titkos fegyver" a négyajtós kompakt modell a Gol 1,6 literes motorral szerelt változata lesz, amely a VW Golf alvázán készül, és 100 ezer jüanos (12 080 euró) árával az egyik legolcsóbb külföldi autó lesz Kínában. A gyártási számról még nem döntöttek, de bizonyára évi 50 ezer körül lesz - mondta Buchelhofer.Az egyszerű kiképzésű Gol kiskocsikat Brazíliában már gyártják. A Volkswagen a helyi First Auto és a Shanghai Automotive Industry Corp. vállalatokkal létrehozott vegyesvállalatai révén Passat, Audi A6 valamint Bora és Polo kompakt kocsikat gyárt Kínában. Az új VW Polo eladása a jövő évben kezdődik.

Európa legnagyobb autógyártója 2007-ig átlagosan évi 600 millió eurót tervez beruházni Kínában, 20 százalékkal többet, mint ahogyan azt korábban előirányozta. Eddigi ottani befektetése 3 milliárd euró.

Buchelhofer hangsúlyozta: a wolfsburgi központú autógyár jó úton van afelé, hogy az idén 500 ezer autót adjon el az ázsiai országban, 39 százalékkal többet a tavalyi 359 ezernél. Az idei autóvásárlási láz Kínát az Egyesült Államok elé helyezte, amely így a VW nagyságra második piaca lett. Elemzők becslése szerint a teljes kínai autópiac az idén 40 százalékkal bővült, először haladta meg az 1 milliót. A magáncélú autóvásárlások még ennél is gyorsabban, 85 százalékkal gyarapodtak az idén. Kínában az autóvásárlások, különösen magáncélra, gyorsan emelkedek azóta, hogy Peking egy évvel ezelőtt belépett a Kereskedelmi Világszervezetbe (WTO).

KAPCSOLÓDÓ CIKK