Lépéskényszerben az MNB az uniós kamatvágás után

Az Európai Központi Bank (EKB) döntéshozói csütörtöki ülésükön a várakozásoknak megfelelően 50 bázisponttal, 2,75 százalékosra csökkentették a jegybank irányadó kamatát. Szakértők szerint ez tovább erősíti a forintot és  ismét kamatcsökkentésre késztetheti a magyar jegybankot.  

Forrás: MTI
Wim Duisenberg EKB-elnök

A Wim Duisenberg vezette EKB a legtöbb elemző szerint rákényszerült a kamatcsökkentésre csütörtöki ülésén. Az unióban stagnáló gazdasági növekedés sok elemző szerint nem hagyott más lehetőséget az európai jegybank számára.

Az általános vélemény szerint az 50 bázispontos csökkentés volt a minimum, ám egyesek azt mondják, hogy a döntés előtti 3,25 százalékos irányadó kamatlábat a felére (1,85 százalékra) kellene mérsékelni, hogy kellő löketet adjanak a gazdasági növekedésnek. Az uniós problémákat leginkább a 12-tagú eurózóna legnagyobb gazdasága, Németország helyzete tükrözi, ahol a munkanélküliség négyéves csúcson van, rohamosan romlik a fogyasztói bizalom és esik a beruházások mértéke. Németország adja az unió GDP-jének harmadát. Az unió még igen távol áll a hivatalosan elismert recessziótól, de Németország már a szélén imbolyog - írja a BBC News.  Az angol jegybank, a Bank of England nem csökkentette csütörtökön irányadó kamatát, és így az 13 hónapja változatlan szinten, 4 százalékon maradt.

Az EKB több mint egy éve nem csökkentette a kamatot, mert az infláció megugrásától tartott. Wim Duisenberg jegybankelnök az Európai Parlamentben tartott beszéde szerint az inflációs nyomás enyhült, és közben megnőtt a recesszió esélye. Az eddig inflációs nyomástól tartó igazgatótanácsot meggyőzték azok a hangok, amelyek szerint cselekedni kellett. A bank 18-tagú igazgatósága nem tudott döntésre jutni a kamatvágásról a legutóbbi ülésén, mint ahogy megosztott volt a vélemény egészen tavaly november 8-dika óta, amikor legutoljára csökkentették a kamatot.

Előző
  • 1
  • 2
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK