ÁPV Rt.: szükségtelen volt a Volán-demonstráció

Csütörtökön demonstrációt tartottak a Volán társaságok dolgozói a vagyonkezelő társaság budapesti székháza előtt. A mintegy 1200 fős tömeg a 24 magyarországi Volán társaságnál foglalkoztatott munkavállalók átlagkeresetének növelését, a nemzetgazdasági átlagbérekhez történő igazítását követelte. Az ÁPV Rt. közleményében úgy értékeli, hogy az érdekérvényesítés ilyen módszerei szükségtelenek, és meggyőződése, hogy a demonstráció legalább annyira szól a szakszervezeti kongresszusnak, mint a kormányzati szerveknek.

Az ÁPV Rt. közleménye szerint a társaság elnöke által vezetett, hónapokig tartó tárgyalássorozat eredményeképpen szeptember végén végleges megállapodás jött létre a huszonnégy Volán társaság 2002. évi keresetfejlesztésének mértékéről. Így az előre tervezett mértéken túl, a csoportnál további 1,8 százalékos bérfejlesztés valósult meg, ezen túlmenően a dolgozók évi húszezer forint nettó összegű béren kívüli juttatásban részesültek.

Az ÁPV Rt. felkérésére a munkaadók és a munkavállalók képviselői bérfelzárkóztatási javaslatot készítettek, amelyet az ÁPV Rt., részletesen vizsgál és elemez. Így a vagyonkezelő szervezet az érdekegyeztetés mostani fázisában még nem teheti meg javaslatait.

A közlemény szerint a vagyonkezelő tulajdonosi felelőssége kiterjed a társaságok pénzügyi helyzetére, az autóbusz rekonstrukciós programra, környezetvédelmi szempontokra, és természetesen a foglalkoztatási és bérezési kérdésekre is.

Az elmúlt hetekben döntött az ÁPV Rt. igazgatósága arról, hogy 1,5 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást nyújt a Volán járművek korszerűsítésére, és további 700 millió forintot biztosít a társaságoknak a "zöld motor" program keretében - áll a vagyonkezelő közleményében.