4-7 százalékos keresetnövekedési megállapodás született

Bruttó 4-7 százalékos átlagos keresetnövekedési ajánlást fogadott el a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége (MSZOSZ) és a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége (MGYOSZ) csütörtökön Budapesten.

A megállapodást Wittich Tamás, az MSZOSZ elnöke és Széles Gábor, az MGYOSZ elnöke jelentette be. A két szövetség ez alapján tagszervezetei körében ilyen mértékű keresetnövekedést szorgalmaz jövőre az elmúlt években kialakult bérfeszültségek enyhítésére, valamint az indokolatlan bértorlódások felszámolására.

Wittich Tamás elmondta: az MSZOSZ is egyetért az MGYOSZ-szal abban, hogy az árfolyampolitikának összhangban kell lennie a versenyképesség és a béremelés feltételeinek megteremtésével.

Az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT) korábban olyan béremelést javasolt, amely egyes kereseti kategóriákban 4,5 százalékos reálbér-növekedést eredményez. Az OÉT azért a reálbér-növekedésre tett javaslatot, mert az szja-szabályok változása a keresetek nagyságától függően növeli a reálkereseteket, így az egyes vállalatoknál különböző mértékű bruttó béremeléssel érhető el a kívánt reálbér-növekedés.

KAPCSOLÓDÓ CIKK