Csődhullám és munkanélküliségi csúcs Németországban

Németországban a munkanélküliek száma novemberben a már politikailag kényes 4 milliós szint fölé emelkedett, közben ötéves rekordot döntött meg. Az állás nélküliek száma 4,026 millióra nőtt novemberben az októberi 3,93 millióról. Szezonális kiigazítással 4,161 millióan voltak munka nélkül novemberben - írja a BBC News Online.

Novemberben a munkanélküliség 9,7 százalékos volt az októberi 9,4 százalék után, kiigazítás nélkül. Egy évvel korábban 9,2 százalékos munkanélküliséget mértek az országban. Az adatok sokkal rosszabbak lettek a korábbi elemzői várakozásoknál.

Az országban a munkanélküliség erős területi eltéréseket mutat. A munkanélküliségi ráta a volt NDK-ban elérte a 17,6 százalékot, míg az ország nyugati felén a ráta 7,8 százalékos.

A német munkaügyi hivatal elnöke, Florian Gerster szerint télen határozottan négymillió fölött marad a munkanélküliség, ám a jövő év második felében jelentős föllendülés várható a munkapiacon. Szerinte a munka egyre növekvő, béren kívüli költségei ártanak a munkapiacnak.

Előző
  • 1
  • 2
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKK