Csökkent a tőzsdei forgalom novemberben

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) azonnali piacán novemberben 319,5 milliárd forint kétszeres értékben kereskedtek a brókercégek, ez 10 százalékkal marad el az októberi forgalomtól - derül ki a BÉT összesítéséből.

Az előző év azonos hónapjához viszonyítva 21,4 százalékkal csökkent a tőzsdei forgalom. Tavaly novemberben 263,2 milliárd forint forgalmat regisztráltak az azonnali piacon. A részvények adásvétele csökkent, az állampapíroké viszont megélénkült az idén novemberben. A részvények novemberben 233,22 milliárd forint értékben cseréltek gazdát. Ez több mint 20 százalékkal alacsonyabb az előző havi forgalomnál.

Az állampapírok forgalma 63,91 milliárd forintot ért el novemberben az októberi 38,7 milliárd forint után. Az előző évhez képest is jelentősen emelkedett a forgalom, tavaly novemberben mindössze 17 milliárd forint értékben cseréltek gazdát az államkötvények és a kincstárjegyek a tőzsdén.

Vállalati kötvényekre és jelzáloglevelekre novemberben 22,1 milliárd forint értékben kötöttek üzleteket az októberi 24,8 milliárd forintos forgalom után. A kárpótlási jegyek és a befektetési jegyek együttes adásvétele novemberben 312 millió forintra csökkent az októberi 437 millió forintról.

Az azonnali piacon a brókercégek közül novemberben az ERSTE Bank Befektetési Rt. kötötte a legtöbb üzletet, forgalma 52,19 milliárd forintot ért el. A második helyen álló CA-IB Értékpapír Rt. 34,17 milliárd, a harmadik helyezett Concorde Értékpapír Rt. 30,84 milliárd forint értékben kereskedett. Az előző hónapban szintén az Erste állt az élen, a Concorde a második, a CA-IB pedig a harmadik volt a forgalmi listán.

A részvénypiacon szintén az ERSTE volt a legaktívabb, 42,51 milliárd forintos forgalommal. A Concorde 30,56 milliárd, a harmadik helyen álló K&H Equities pedig 28,11 milliárd forint értékű részvényt forgalmazott a tőzsdén.

Az állampapír-piacon a lista első helyét az Aegon Magyarország Rt. szerezte meg novemberben, forgalma 14,44 milliárd forint volt. A második az ERSTE lett 9,67 milliárd forintos adásvétellel, a harmadik helyezést pedig az Inter-Európa Bank Rt. érte el, amely 5,69 milliárd forint forgalmat bonyolított le.

KAPCSOLÓDÓ CIKK